Η επόμενη μέρα

Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και τη χάραξη της μελλοντικής πορείας του Έθνους μας, ώστε να είναι αντάξια της μακραίωνης και ένδοξης διαδρομής του.


Ένα Έθνος που κατάφερε, όχι μόνο να επιβιώσει μετά από αιώνες Λατινικής και Οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά και να βρει το σθένος να εξεγερθεί, αναζητώντας ανεξαρτησία, θρησκευτική και πνευματική ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα, οφείλει τώρα να ξεπεράσει την πολυσύνθετη κρίση της εποχής μας.


Η πολυετής οικονομική ύφεση, ανέδειξε τις δομικές αδυναμίες του κράτους. Οι ιδιοτέλειες και οι νοοτροπίες της προνομιακής μεταχείρισης, η διαφθορά και τα οργανωμένα συμφέροντα, οφείλουν τώρα να δώσουν τη θέση τους στη διαφάνεια και τον σεβασμό των νόμων. Είναι η κατάλληλη στιγμή, η χώρα να αποκτήσει σχεδιασμό αποδεσμευμένο από ιδεολογίες και μικροπολιτικές επιδιώξεις αλλά και να επιδείξει αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του.


Καθώς ο κόσμος διαμορφώνεται σταδιακά σε πολυ-πολικό και παρατηρείται μετατόπιση ενός μέρους της παγκόσμιας ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή, αναμένεται να προσφερθούν περισσότερες δυνατότητες ελιγμών σε μικρότερα κράτη, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουν τις υπό διαμόρφωση συνθήκες, ώστε να χαράξουν πολιτική και να επαναπροσδιορίσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, με μεγαλύτερη αυτονομία.


Η θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων από τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και της δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει την επιρροή και τις δραστηριότητές της, στον ζωτικό χώρο που την περιβάλλει: τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πλεγμάτων σχέσεων που ευνοεί το πολυ-πολικό διεθνές σύστημα, να επενδύσει σε αυτές τις περιοχές, λόγω ιστορικών σχέσεων και εγγύτητας. Μπορεί να αυξήσει την επιρροή της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μέσω της ανάπτυξης στενότερων διακρατικών δραστηριοτήτων, στη βάση ενός μακρόπνοου και όχι ευκαιριακού σχεδιασμού, με την αξιοποίηση μεθόδων “Ήπιας Ισχύος“.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει πολυδιάστατη και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, μέσω της δύναμης των συμμαχιών, με ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών αλλά και αξιοποιώντας τομείς όπου μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην περιοχή όπως, για παράδειγμα, τον ενεργειακό και τον περιβαλλοντικό, με αγωγούς φυσικού αερίου, τερματικούς σταθμούς και σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου κλπ. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποκομίσει οφέλη σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια εσωτερικής ανασύνταξης, με την πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών στην οικονομία και το κράτος.
Καθώς η Ελλάδα και ο κόσμος έχουν εισέλθει σε δύσκολους καιρούς, το μήνυμα της επετείου της Επανάστασης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η πορεία ενός Έθνους είναι ανάλογη με το βάθος της μνήμης του, καθώς έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί από τα επιτεύγματα αλλά και τα σφάλματα του παρελθόντος. Με οδηγό το Ελληνορθόδοξο πνεύμα του 1821, η χώρα καλείται να αντιδράσει ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με συνθήκες πλήρους υποταγής. Είναι χρέος δικό μας να αναλογιστούμε πώς γράφτηκε η μακραίωνη ιστορία μας, τί πρεσβεύουμε και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να φανούμε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας.

Το κείμενο είναι του Δημητρίου-Περικλή Γιαννούλη, αποφοίτου του Τμήματος Μηχανικών Αεροσκαφών της Σχολής Ικάρων.

Για ένα σύντομο βιογραφικό του ανατρέξτε εδώ και για τη συλλογή όλων των κειμένων της στο ΕλλάδαTheProject, εδώ.