Ελλάδα 2021. Ένας συμβολισμός. Διακόσια χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση. Διακόσια χρόνια, αφότου ένας λαός αγωνίστηκε για την ελευθερία του. Ελευθερία! Μια λέξη συνώνυμη με τον Ελληνισμό. Όπως και πολλές άλλες ιδέες και ιδανικά. Παιδεία, φιλοξενία, δημοκρατία, επιστήμη, τέχνες, πολιτική. Ακόμα και σε αυτούς τους τελευταίους σύγχρονους δύο αιώνες ύπαρξης του νέου ελληνικού κράτους, η ιστορία μας, πολύπλευρη και έντονη, σφυρηλατήθηκε από αγώνες, δυσκολίες, κρίσεις, αντιγνωμίες, αλλά και πολλά επιτεύγματα.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και είτε είχαν θετικό πρόσημο, για κάποιους, είτε αρνητικό, για κάποιους άλλους, η σίγουρη πραγματικότητα είναι, ότι έφεραν και παρέδοσαν την Ελλάδα στα δικά μας χέρια. Στα χέρια των σύγχρονων, των ανθρώπων του τώρα. Μας άφησαν διαχειριστές, ενός έθνους, με ιστορία πολύ μεγαλύτερη από αυτή των δύο αιώνων, για την οποία συζητάμε στην αρχή. Για την ακρίβεια, μιας ιστορίας που πηγαίνει πίσω σε βάθος χιλιετιών.

Είτε λοιπόν είμαστε έτοιμοι, είτε όχι, είτε το θέλουμε είτε το αρνούμαστε, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε το προσπερνάμε, κάθε πράξη και επιλογή μας, χτίζει τον παρόν και δημιουργεί την αυριανή ιστορία. Κάθε ιδέα μας, συμβάλει. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. όταν έχεις τόσα εκατομμύρια διαφορετικές ζωές, απόψεις, συνθήκες, ιδέες, συμφέροντα ποια είναι σωστή επιλογή και ποια όχι. Τα όρια φαντάζουν ωχρά.  Εδώ έρχεται λοιπόν η ιδέα και λόγος που υλοποιήθηκε το Ελλάδα 2021, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά και οπτική. Σαν ένα σημείο τομής και επαφής, των Ελλήνων, εντός και εκτός των συνόρων, αλλά και όποιου άλλου ανθρώπου, αγαπάει τον Ελληνισμό, νιώθει ότι χρειάζεται την Ελλάδα, ή αποτελεί μέρος της. Ένα σημείο δημόσιου διαλόγου. Μια πλατφόρμα, ελεύθερης κατάθεσης απόψεων και δεδομένων, που θα βοηθήσει στον υγιή διάλογο, για το πώς θα πρέπει, ή θα έπρεπε να κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μέσα από άρθρα, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ, αλλά και την δική σας προσωπική και ξεχωριστή άποψη.

Σίγουρα θα υπάρξουν διαφωνίες, αντιγνωμίες, όμως κοινός στόχος, θα είναι η εξέλιξη, η δημιουργία ενός κράτους ικανού να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από όποιον το έχει ανάγκη. Να γίνει ένας φάρος, προόδου και ιδανικών. Ίσως όλα αυτά ακούγονται, βαρύγδουπα, αλλά σίγουρα μια αρχή είναι να καταφέρουμε να ακούσουμε την γνώμη του διπλανού μας, να την επεξεργαστούμε, να την κατανοήσουμε και να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα μας.

Ελπίζω, μέσα από αυτή την κίνηση, να καταφέρουμε να ενωθούμε να συσπειρωθούμε, για ένα μια κοινή πορεία. Μια ομαλή συνύπαρξη. Όσο είναι δυνατόν. Όσο το επιτρέψουμε. Ακόμα κι αν μας χωρίζουν τόσα πολλά, πάντα θα έχουμε κάτι κοινό. Είμαστε άνθρωποι και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.