Ένας τόπος κι ένα έτος ορόσημα για ένα ολόκληρο έθνος. Η Ελλάδα το 2021 θα συμπληρώσει 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης η οποία οδήγησε στη σύσταση του ελληνικού κράτους. Οι Έλληνες επανεμφανίζονταν στον πολιτικό χάρτη ύστερα από έκλειψη αιώνων. Βέβαια, η πολιτική έκλειψη του ελληνικού έθνους δεν αποτέλεσε τροχοπέδη αφού κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά αντίθετα να μεγαλουργήσει συνεχίζοντας την μακραίωνη πολιτιστική του παράδοση. Έκτοτε, η ελεύθερη Ελλάδα βίωσε πολλά με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα την οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία δεν έχει εισέτι εξέλθει απόλυτα .

    Σήμερα πλησιάζοντας στο ιστορικό μεταίχμιο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση στεκόμαστε αναλογιζόμενοι το χθες. Η ιστορική μας πορεία γεμάτη  επιτυχίες αλλά και καταστροφές. Πίκρες αλλά κι ένδοξες στιγμές υπερηφάνειας, νίκες κι οδυνηρές ματαιώσεις, καταστροφές αλλά και δημιουργία. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες η Ελλάδα, στους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της ως κρατική οντότητα, κατόρθωσε να μεγαλώσει και να ενταχθεί στην οικογένεια των πιο προηγμένων κρατών του κόσμου. 

    Στεκόμαστε με σεβασμό στη μνήμη αλλά ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ο δρόμος δεν αναμένεται να είναι εύκολος. Έτσι κι αλλιώς αυτός ο λαός έχει σφυρηλατήσει το πνεύμα του μέσα από τις δυσκολίες. Σήμερα όμως οι απανταχού Έλληνες έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, με αφορμή το έτος ορόσημο, να οραματιστούμε ένα μέλλον λαμπρότερο. Να μιλήσουμε για τους φόβους μας , για όσα μας πλήγωσαν, για τα λάθη και τις παραλήψεις μας. Να μιλήσουμε ανοικτά χωρίς πάθη και παρωπίδες αλλά χωρίς στείρα επικριτική διάθεση. Αντιθέτως, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα ιεραρχώντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις για όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής κατάστασης της χώρας. Να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε έναν τόπο αντάξιο των ιδεών που πρεσβεύει ο Ελληνισμός.

    Στο τελευταίο ευελπιστώ κι εγώ, ως ένας εκ των τριών ιδρυτικών μελών της πλατφόρμας διαλόγου ΕλλάδαTheProject, να συμβάλλω στο μέτρο που μπορώ με τις δυνάμεις μου. Οραματίζομαι μια κοινωνία γνώσης, σεβασμού και ισότητας στην οποία οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι θα ενδιαφέρονται περισσότερο για το “εμείς” από το “εγώ”. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, η γνώμη όλων μετράει γιατί η Ελλάδα είμαστε εμείς.

Ο Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης έχει γεννηθεί στον Πειραιά όπου και διαμένει. Είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος κι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Πτυχιούχος του τμήματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επιπροσθέτως, έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Political Science (United Nations and Global Policy Studies) του Πανεπιστημίου Rutgers στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέραν των ανωτέρω, είναι δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στον τομέα Στρατηγική Κουλτούρα Ελλάδας-Τουρκίας, αναλυτής στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Στρατηγική του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων. Τέλος, είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) 

Αρθρογραφεί τακτικά, στα ελληνικά και αγγλικά, σε περιοδικά, ιστοσελίδες και blog για θέματα που άπτονται των Διεθνών Σχέσεων. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι: Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική, Ηγεμονικός Ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας, Στρατηγική Κουλτούρα Ελλάδας, Τουρκίας, Κίνας. Η αρθρογραφία του βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.tzanidis.online/ .