Το 2015, μέσα σε σκοτεινούς καιρούς, παρουσιάστηκε από μια ομάδα νέων το ντοκιμαντέρ Citizend. Ήταν μια ακομμάτιστη προσπάθεια να υπογραμμιστούν τα δομικά προβλήματα που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, αλλά κυρίως να παρουσιαστούν οι στρατηγικές ανάκαμψης για μια χώρα που έχει πολλές προοπτικές. Ήδη από τότε γινόταν αναφορά στη σημασία που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο εθνικό υποσυνείδητο η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ένα γεγονός που θα μπορούσε σημασιολογικά να κινητοποιήσει έναν λαό που λειτουργεί έντονα με βάση το συναίσθημα και με τον τρόπο αυτό να γίνει μια επανεκκίνηση, στην οποία όλοι θα επιδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Από τότε τονίζαμε πως το μνημόνιο ή το αντιμνημόνιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αποτελέσει όραμα για το μέλλον των Ελλήνων. Λίγο πριν την αυγή του νέου έτους, το Ελλάδα The Project 2021 φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια πλατφόρμα η οποία θα ενώσει τους Έλληνες, αλλά και τους φιλέλληνες απανταχού της Γης, στην οποία όλοι μαζί θα σχεδιάσουν το μέλλον και τις στρατηγικές που πρέπει να υλοποιήσουμε διαβαίνοντας το σκαλοπάτι για τον 3ο αιώνα από την έναρξη της Επανάστασης. Στα βήματα του Ρήγα Φεραίου, μακριά από ιδεολογικές και κομματικές παρωπίδες, να ιεραρχήσουμε, όπως οι πολίτες της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, τα προβλήματα και τις λύσεις που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει το τρίπτυχο μιας ακμάζουσας οικονομίας, ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό και αξιοζήλευτο στα πέρατα της οικουμένης, καθώς και μιας κοινωνίας που θα μπορέσει να καταστεί ένας φάρος ιδεών για την ανθρωπότητα, η οποία περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη την πρόταση πολιτισμού του Ελληνισμού.

Ελπίζουμε το εγχείρημά μας να υιοθετηθεί από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες οι οποίοι θα θελήσουν, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, να προσθέσουν το λιθαράκι τους για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Όλοι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν χώρο να ακουστεί η φωνή τους, όλες και όλοι που έχουν γνώμη για τα πολιτικά πράγματα αλλά η πόλωση και οι διαπληκτισμοί τους αποτρέπουν από το να ασχοληθούν με τα κοινά, όλες και όλοι που καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να παρουσιάσουν κάποιες λύσεις που έχουν σκεφτεί, είναι καλοδεχούμενοι στο εγχείρημά μας.

Μαζί να κατασκευάσουμε μια Λευκή Βίβλος βγαλμένη μέσα από την κοινωνία, ένα κτῆμα ἐς ἀεί το οποίο θα καλύψει, ει δυνατόν, όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας.

Ο Νικόλαος Γ. Σαμπάτης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχει παρακολουθήσει το διετές μεταπτυχιακό δίπλωμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, αποφοίτησε από το Diploma in Negotiations του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από το Postgraduate Diploma in Digital Transformation υπό τη συνεργασία των MIT Sloan School of Management και Columbia Business School. Έχει εργαστεί για πάνω από οκτώ έτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εσωτερικός ή και εξωτερικός Ορκωτός Ελεγκτής σε κορυφαία δίκτυα ελεγκτικών εταιρειών και επιχειρήσεων, με εξειδίκευση στους τομείς της Eνέργειας, των Tηλεπικοινωνιών, των Kατασκευών και της Υγείας. Έχει συμμετάσχει ή και ηγηθεί ελέγχων που έχουν λάβει χώρα σε 20 κράτη και 4 ηπείρους. 

Διαθέτει προϋπηρεσία σε ελέγχους με βάση τα Ελληνικά Ελεγκτικά Πρότυπα, τα Διεθνή και τα Αμερικάνικα, ενώ τέλος αρθρογραφεί τακτικά στη Huffington Post, είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAINST) και είναι συνδημιουργός του Ντοκιμαντέρ “Citizend”.