konstntinos koulocheris ellada the project 2021

Κακά τα ψέματα, ξεκινώντας ένα εγχείρημα – μια δεξαμενή ιδεών, στην προκειμένη περίπτωση – το πιο αγχωτικό μέρος είναι το ξεκίνημα. Είναι, άλλωστε, δύσκολο να αναστρέψεις μια πρώτη άσχημη εντύπωση.

Παίρνουμε, λοιπόν, ως σημείο αφετηρίας την Ελληνική Επανάσταση που φέτος κλείνει δύο αιώνες από την έναρξη της. Καθόλου τυχαίο. Πέρα από τη συμπλήρωση 200 ετών από τότε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη πηγή έμπνευσης από ένα εγχείρημα ενάντια στις προσδοκίες. Τόσο σε επίπεδο αριθμών όσο και εξωτερικής βοήθειας τα πράγματα τότε ήταν δύσκολα. Ας μη ξεχνάμε πως άνθρωποι με επιρροή εκείνο τον καιρό, σαν τον Μέτερνιχ, στάθηκαν αρχικά μεροληπτικά εις βάρος του αγώνα, βάζοντας τον στο ίδιο ζύγι με Ιακωβίνους, Καρμπονάρους και κάθε λογής ταξικό κίνημα αμφιλεγόμενης ιδεολογίας. Έγινε, εν τέλει, ξεκάθαρο πως εκείνος ο αγώνας δεν αφορούσε ταξική δικαιοσύνη αλλά εθνική ανεξαρτησία.

Έτσι κι από ‘δω, δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα ταξικό σύστημα ή ιδεολογίες που ενίοτε συνάδουν με φανατισμό και δόγματα.

Το μήνυμα του ’21, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο: ελευθερία ή θάνατος. Παρόλο που η μάχη κερδήθηκε, από τότε ακολούθησαν πολλά και όχι τόσο ρόδινα. Ξένα κόμματα στα πολιτικά της χώρας, συντάγματα, αναθεωρήσεις, εθνοσυνελεύσεις, πτωχεύσεις, διχασμοί, Μεγάλες Ιδέες, πόλεμοι με τους απέναντι, Κατοχή, πόλεμος μεταξύ μας, Χούντα, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση, αλλαγή, κρίση, μνημόνια άφησαν και αφήνουν το στίγμα τους ανά γενιά. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και παρόλο δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, θα ήταν επικίνδυνο να μέναμε εκεί. Κοιτάζοντας πίσω θα συγκρουστείς με κάτι μπροστά. Έτσι κι εμείς κοιτάμε μπροστά με γνώμονα τις ιδέες και τον αντίκτυπό τους.

Κάπου εδώ μπαίνει το εγχείρημα μας: μια δεξαμενή ιδεών που βάζει μπροστά το μέλλον, προσφέροντας τροφή για σκέψη, διάλογο και αν όλα πάνε καλά, πράξεις. Προσβλέπουμε σε επιχειρήματα εμπεριστατωμένα – όσο απροσάρμοστα κι αν δείχνουν.

Ο Ελύτης είχε πει πως «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι» καταλήγοντας στο ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Παραφράζοντας τον, θέτουμε πως θέλει και κάτι άλλο για να τη φτιάξεις: τους ανθρώπους της. Αυτός είναι ο πυρήνας μας: χρήστες, Έλληνες και μη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με άποψη και όραμα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των πραγμάτων της χώρας. Στέκομαι στους Έλληνες του εξωτερικού καθώς ως ένας εξ αυτών γνωρίζω από πρώτο χέρι τον νευραλγικό ρόλο που θα παίξουν στην πορεία.

Τα όπλα στη φαρέτρα μας δεν έχουν να κάνουν με επιχορηγήσεις, ακριβές δημόσιες σχέσεις ή κάποιο σεβαστό κεφάλαιο. Αντιθέτως, μόνα μας εφόδια είναι η αντίληψη του Νίκου, η εργατικότητά του Θέμη και η καλλιτεχνική συμβολή του Θωμά.

Αυτά, σε συνδυασμό με όσους συμβάλουν, είναι αρκετά για ένα νέο και φιλόδοξο εγχείρημα που θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο μας.

 

Γεννημένος στην Χαλκίδα και μεγαλωμένος στην Καλαμάτα, ο Κωνσταντίνος Κουλοχέρης ζει και εργάζεται στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας ως αναλυτής με αντικείμενό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την εκλογική συμπεριφορά. Ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες (MSc) από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνιών (BA) από το Πανεπιστήμιο του Middlesex στο Λονδίνο.

Έχει ζήσει και εργαστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες ενώ στο παρελθόν συνέβαλλε στην παρουσία της Ελληνικής συμμετοχής στα τελικά του Κοινωνικού Τουρνουά Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο, το 2012, με πρόταση πάνω στη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων. Έχει αρθρογραφήσει σε ανεξάρτητα ξενόγλωσσα Μέσα, όπως το Carta.info.